Ivan

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Štastie...

alebo čo to je.

Štastie by mal byť stav duše a srdca v jednom čase na jednom mieste,kde nám radosť,úsmev na tváre prinesie aby sme lásku našli na brehu našej duše s otvorenými očami chodíme po svete a štastie hľadáme. Tí z nás čo ho našli hlasno kričia tuto hľa za rohom doma ho máš prečo sa niekam do riti trepeš sám, prečo hľadáš niečo čo je pod tvojím nosom hned za susedovým rohom.

Je to preto,pretože sme hlúpi boli a vonku hľadali sme to čo bolo v našom dvore pod slnkom čo nám cestu a úsmev na tvári vyčarilo a teraz len pochmúrny úsmev pod ťarchou tieňov vzalo.

Láska je ako bič na konci silno plieska, ale nie každý ho v ruke pevne držať vie a plieskať ním tak aby sa iný zastavili ale nikdy nikoho nezranili tie plesky,tresky čo koniec vyrábal.

Štastie je len  muška zlatá som niekde dávno počul a možno, preto tá potvora okolo nás lieta a pod ťarchou zlatých krídel na zem padá. Na zem kde luďia za majetkom, slávou a mocou bažia bez toho aby počúvali čo sa ich srdci žiada.

Je mi smutno a som sám a moj večný kamarát,žial s tou štetkou depkou a ruka v ruke s ľútosťou nad premárneným životom sa mi do ksichtu smejú a ja len silou vôle sa posúvam v mojom živote.

Vyhasla nádej moja,ktorá mi za všetko mohla za moju radosť,nádej,túžby a sny,ktoré som mal a sníval každý de a noc v prázdnej posteli o vankúš a stenu opretý sám v prázdnej posteli.

Každý milé slová pre mňa má ale ľútosť mi nič nedá čo by som inak nemohol nájsť a obťažovať ľudí svojím smútkom je predsa hlúpe ved ludia nemajú radi smútok a slová,ktoré mi z duše prúdia ako prúd rieky čo sa z hôr valí aby všetko čo jej do cesty sa postaví do údolia vzala a tam to so sebou pochovala.

Ludia radi úsmev a radosť majú a smútok len z blikajúcej obrazovky majú.

To je štastie,to je ono čo nám do duše smútok nedonieslo ale radosť radosť a úsmev na tvár bez tváre.

Trepem dve na tri o polnoci z po dvoch deci Jima Beama a tak moj smútok a prázdno ma opať prepadlo a spoza rohu na mňa kuk urobilo a do duše sa mi vrylo.


Len tak... | stály odkaz

Komentáre

  1. Mám šťastie, som tu prvá... ;-)))
    Ivan, tým titulkom som Ťa chcela trochu rozosmiať. Ak napíšeš alebo povieš niekomu úprimné slová, tak neobťažuješ. Život predsa nie je iba o úsmevoch a radosti. Sú to aj starosti všedného dňa (alebo aj noci, keď je človek sám). Svoj text si písal trochu zvláštnym spôsobom niečo medzi básňou s rýmou a zopár archaizmov. Čiže aj si sa s ním trochu "pohral", možno i potrápil. Forma, ako si zvolil, nie je dôležitá. Podstatný je obsah. Neviem čím by som Ťa povzbudila. Sama by som občas potrebovala slová útechy. Tak Ti chcem aspoň
    zaželať, aby tá muška zlatá, ktorá stále niekam "chvátá" navštívila aj Teba.
    publikované: 02.10.2007 01:23:55 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Nie s rýmou ale s rýmom...
    a rad ďalších drobných chybičiek.
    publikované: 02.10.2007 01:26:33 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Šťastie (alebo čo to je) sa každému občas pripletie
    do cesty
    publikované: 02.10.2007 08:40:42 | autor: milanq (e-mail, web, autorizovaný)
  4. to je uvaha, takto skoro rano :)
    stastie je stav mysle, a sam sa rozhodujes, kedy budes stastny.... po zlych veciach vsak musi byt aj nejaky ten smutok, inak by sme si to stastie potom nevazili.....
    publikované: 02.10.2007 09:31:26 | autor: Viera (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Martha
    to teda mas stasite byt prva :-) kym nebude naval. No ako som to napisal nakonci po drvoch deci Jima sa mi slova plietli a tak z toho vyslo co vyslo a teraz by som zopar veci zmenil ale uz je to jedno. Dakujem za komentik a podporu,len ma to vcera opat trosku vzalo.
    publikované: 02.10.2007 09:32:00 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Vierka ahoj
    a dakujem, vies,ze ja si to velmi dobre uvedomujem ale niekedy aj ked si to uvedomujeme a snazime sa sa neda,proste neda sa byt stastny. No verim,ze po smutku pride stastie a nevzdavam sa len ma to vcera nejako opat prepadlo a ked to dam vonku je mi lepsie. No a ak mi na to niekto sikovne mudro odpovie tak mi to pomoze.
    publikované: 02.10.2007 09:34:05 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  7. viem Ivanko
    poznam ten pocit, niekedy chciet nestaci, a prepadne nas to, aj mne sa to stava.... a dobre ze sa vtedy vypises, aj ja zvyknem niekedy, ale skor ma to prepadne vecer, ked som sama.....
    publikované: 02.10.2007 09:36:53 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  8. verím,že šťastie sa ti vryje
    nielen po ,ale i pred Beamom a vôbec,ak trepeš,tak dobre ;)
    publikované: 02.10.2007 09:38:02 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Vierka,Teide
    ved to bolo v noci ked som pisal,pretoze raz musim prist domov a dlhsie som uz nemal kde ostat.
    Dakujem Teide dufam a verim,ze ano. No som ukecany to je pravda ;-)
    publikované: 02.10.2007 09:41:59 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Vierka,Teide
    ved to bolo v noci ked som pisal,pretoze raz musim prist domov a dlhsie som uz nemal kde ostat.
    Dakujem Teide dufam a verim,ze ano. No som ukecany to je pravda ;-)
    publikované: 02.10.2007 09:43:52 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  11. ved to, ze
    raz clovek musi prist domov, medzi tie styri steny..... kde je sam.

    a ukecanost nie je na skodu, ja patrim tiez do tej skupiny ;)
    publikované: 02.10.2007 09:57:04 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  12. horsie je ak sused
    nema roh (ci uz taky, alebo taky) a ma vsetko oble :) ale to je extrem :))
    publikované: 02.10.2007 10:05:58 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Vierka
    je to veru tak ale niekedy si tu samotu viem vychutnat ale nie teraz.
    Tak sme v jednej skupine :-)
    publikované: 02.10.2007 10:42:49 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  14. TP
    no veru to by ma nasral taky sused :-)
    publikované: 02.10.2007 10:43:27 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  15. ak
    sú Tvoje slová iba trepanie, tak trepeš poriadne pravdivo, tak pravdivo, až nemám slov, lebo každý odstavec má niečo, čo mi povedalo, prebuď sa dievča!!!
    náš pohľad na vec je originál, lebo aj noc nie je iba čierna, lebo aj samota nie je prázdna, lebo aj sťastie nie je to, o čom snívame. Prebudenie ....aj Tebe aj sebe prajem zo sna...asi sme snívali nesprávny sen.
    publikované: 02.10.2007 11:01:04 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Vikina
    dakujem za kompliment a veru trepem no poznas ,ze ozrani a deti vravia pravdu tak asi som potom ozrate dieta :-)
    Nemyslim si,ze by si sa mala prebudit, podla mna stojis nohami na zemi.
    Ano pohlad na vec ma vzdy viac stran a uhlov len my na to obcas zabudame a malo z nas sa dokaze pozriet na veci z roznych uhlov (mne to tiez trvalo dost dlho sa to naucit) a stastie hmmm pre kazdeho ma iny tvar a rozmer.Pre mna bolo uplne konkretne a len som ho nechal ujst medzi prstami.
    Prebudenie je niekedy plne spotenych ciel buchani srdca ale je len na nas aby sme posudili ci to bol ten spravny sen (moj bol urcite o viem) a tvoj.... hmmm to musis posudit sama ale z tvojich pismeniek sa mi zda,ze je to ten spravny no ale....
    publikované: 02.10.2007 12:44:42 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Always
    dnešný sen...to áno...len ma stál strááášne veľa práve tých spotených a prebdených nocí .. a čiernočiernych! Myslím, že aj preto som najsivejšia zo všetkých v rodine..práve preto, že som nedokázala vždy udržať v rukách tie krásne veci, hoci sa neligotali...:( ...pár faciek, stále smútok hlboko v srdci...ale nedám sa!!! Už nikomu a možno nikdy!Brániť sa ma naučila tma po odchodoch...

    Nejdeme si spolu aspoň si zabehať po morskom pobreží??? nech z nás zmije morský príliv všetku čerň života....
    publikované: 02.10.2007 13:13:24 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Vikina
    som rad,ze som dobre odhadol tvoj stav podla tv ojich poismenok.
    Mrzi ma,zeta stal vela prebdenych a spotenych noci v ciernej tme ako hovoria kolegovci pitch black. hmmm je smutne,ze sa poucime az ked je neskoro... resp ked uz sme straili to krasne a smutok je to jedine co nam zaplna prazdno v srdci az potom sa poucime a postavime si silny mur a nase hranice nepustia vsetko a vsetkych na nase uzemie no potom sa uz nedame.... avsak nie je to potom skoda ak sa nedame,potom nedame sancu nikomu precitnut a rozvinut to krasne co je v nas... ale naucil som sa jedno "Nikdy nehovor Nikdy" Tma je dobra v tom,ze nas nauci vnimat veci inak ako len ocami a prave to vnimanie je najdolezitejsie, pretoze ocami vidime iba maly zlomok toho co je okolo nas. Ale teraz som v tme a hladam cestu,ktora ma vyvedie a myslim,ze som na nej avsak bude trvat hodne dlho kym sa prestanem branit. Odchod je hrozny a hodne ma stal a momentalne nemam ciel a dovod no verim,ze svetlo pride hoc aj na druhej strane a tak len vydrzat.

    Prechadzat chodim vzdy,pretoze sila a sum vln su pre mna ako slnko,ktore mi dava energiu no ponorit sa do vln a splynut s vodou je najlepsi sposob ako zmyt tu vsetku cern zivota....
    To ticho a ta sila je nekonecna no nic sa nevyrovna svetlu....a zvlast tomu svetlu "tam".....to ta vylieci z kazdej tmy.
    publikované: 02.10.2007 13:45:08 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Always
    len mi sľúb, že sa nebudeš príliš oddane dívať na svetlo "tam"...to je konečná, nám je predurčené ešte kráčať, nocou , dňom.. a veriť, že mesiac, ktorý odkryje hviezdnu oblohu, zbaví nás čiernej tmy. Veľa krásnych hviezdnatých nocí, svetlý mesiac Ti prajem... a jedna z hviezd je aj "ona"...svieti šťastím, že Ty ešte môžeš! Ži aj za ňu aj pre hviezdy....ži za dvoch, aby sa oplatilo pre ňu svietiť Ti na cestu.
    publikované: 02.10.2007 14:00:22 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Viki
    musim povedat,ze si to napisala nadherne az sa mi slzy vtlacili do oci na malu chvilku,dakujem.
    Viem,ze Simi je jedna z nich a stale na to myslim ked vidim vecver oblohu a dufam,ze sa jej oplati svietit mi na cestu.
    No dovolim si oponovat s tym,ze "tam" je konecna tam je len zaciatok a ja viem,ze svieti stastim ale je to stastie,ze uz ju nic neboli a aj ked velmi velmi chcela kracat na tejto zemi uz ju to prestalo bavit a sveto ju zbavilo tej ciernej tmy raz a navzdy a preto ti tereaz nemozem slubit,ze sa nebudem oddane divat na svetlo "tam" pretoze teraz je to jedine svetlo v mojej tme co ma drzi a dava mi silu na kazdy den. A dufam,ze sa "tam" stretneme.
    Zatial ti ale mozem slubit,ze sa budem snazit nepremrhat ani jeden den a budem sa snazit zit tak aby som nikomiu neublizil ale pomohol.
    publikované: 02.10.2007 14:50:17 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  21. Always
    tak Ťa beriem za slovo...lebo máš pravdu, keď sa zamyslím hlbšie...tam naozaj koniec nie je...je začiatok bez bolestí, bez nešťastí, bez výčitiek... a tam sme si všetci rovní. Veď naše kráčanie po tejto zemi je skúškou, či podávanú ruku od života prijmeme, či budeme bojovať a nevzdáme to....či budeme kráčať s otvorenými očami a uvidíme svetlo aj tmu. slnko aj kvety. Lunu aj hviezdy. Sme žiaci pozemského učiteľa. Prajem Ti krásny deň (vnútri)...som tu kedykoľvek:)
    publikované: 02.10.2007 16:50:17 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  22. Vikina
    presne tak.
    Dakujem a viem,ze si tu (a naozaj aj teraz ? ) :-)
    publikované: 02.10.2007 22:20:05 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  23. Viky & Always - pekný dialóg.
    Ale prečítam si ho neskôr...
    publikované: 02.10.2007 22:47:13 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Už som si to prečítala. Asi si to prečítam zajtra znovu.
    Komentár som dala k básni. Už ste ma totálne dojali. Ale slzy uvoľňujú stres a vnútorné napätie, tak sa im nebudem brániť.
    publikované: 02.10.2007 23:42:48 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Always
    som typická ženská..kecajlo...si ma tu nenašiel (vzdávam sa, pristihol si ma)...tak teraz som tu...ale iba na skok...tá životná skúška, čiže sám denný život.. je pre maňa poriadne náročná, ver mi a neviem si naozaj občas nájsť dobrý "posed na troch stoličkách"...ale "odkazovač" v mojom blogu je Ti nablízku...
    Prajem Ti deň...s pekným počasím, alebo s hrejivým daždom, alebo s utulnou tmou uprostred krásnych snov...
    publikované: 03.10.2007 08:32:54 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  26. Vikina
    ja mam rad typicky obycko zenske, pretoze tie su naj...pohoda to bola skor moja reakcia na obvykle ludste sluby ale viem,ze si tu ked budem potrebovat tak neboj (ja len obcas natahujem a chytam za slovicka) Zivot je narocny a podla toho co pises sa s nim pasujes dobrym sposobom a ja ti drzim palce aby si to aj dalej takto bravurne zvladala vratane pomoci ostatnym.
    Dakujem za prianie a akurat tu prsi (ale taky ten mrholivy sku... dazd :) a nie hrejivy ) no ta tma mi asi viac sadne. Dakujem
    publikované: 03.10.2007 10:18:22 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014