Ivan

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Co to o dumach svetovych...

or ako ma nakopol casopis.

Obcas sa veru takto svetovo zadumam a potom z toho vznika taka ta duma svetova co mi neda spavat a tuka tuka kym ju veru nenatukam.

Docital som Marcove cislo National Geographic a pocas citania som sa zamyslal, mimochodom to bolo po dlhom case jedno z najvydarenejsich cisel, teda aspon pre mna. Clanky boli prijemne, zaujimave a tak trochu dumave ak sa na to pozrieme z nadhladu malo to velku vypovedaciu hodnotu. Nehodlam sa tu rozpisovat do detailov a tak strucne len spomeniem zopar faktov, ktore ma zaujali a nejako mi lezu hlavou tam a sem.

V prvom clanku sa pisalo o tazbe fisilnych paliv z piesku kde sa hodne velka cast zelene znicila za ucelom ziskania mnozstva oleja reps ropy na vyrobu pohonnych hmot, ktore su skodlive pre nas a nasu planetu ovela viac ako napr plyn, ktory je mimochodom vraj najcistejsi zdroj energie a najnizsim zdrojom znecistenia. Spolu s vodou je ho potrebne velke mnozstvo, ktore by stacilo pre obyvatelov mensieho mesta (presne cisla najdete v mesacniku) a to nehovoriac o dopadoch na zivotne prostredie, zvierat a zdravie obyvatelov v okoli.

Druhy clanok bol prave o presnom opaku a to ako znizit spotrebu energie a tym znizit potrebu ziskavania fosilnych paliv, ktore su tak ci tak mensie a mensie a stale viac a viac znecistuju zivotne prostrednie okolo nas, napriek tomu,ze existuju druhy energie, ktore su menej lacnejsie, pripadne menej ak vobec neskodlive.

Treti clanok bol o cinskom narodnom parku kde sa tisice ak nie miliony ludi vozia aby mohli vidiet prirodu, ktoru skoro znicili vlastnym rozvojom a je len otazkou casu kedy sa aj turizmus do tychto oblasti stane vlastne ohrozenim pre prirodu.

Strvty clanok bol o Sinajskej pusti a problemoch Egypta s turizmom a neustalym konfliktom s Izraelom, ktory v momente nestastia zanikol a spojil oba narody a tym ukazal,ze ak sa chce tak sa da dokazat spolunazivat.

Posledne dva clanky opisuju prirodu a jej zachranu clovekom, ktory ju vlastne skoro priniesol k zahube avsak bez jeho pomoci nie je mozna existencia niektorych zivocisnych druhov.

Zarazilo resp zaujalo ma ako su clanky vlastne naviazane na seba akoby v poradi negativne - pozitivne a kolko je clovek ako tvor mysliaci a vraj navyssi schopny znicit kvoli "pokroku" namiesto aby vyuzival to co ponuka priroda a co po starocia vyuzivali kmene, ktore sa ucili od prirody a nie ju nicili. Vieme vyuzit ropu ale neuvazujeme o buducich generaciach v akom stave zanechame planetu pre nase deti a vnucata a deti nasich vnucat. Nie sme ochotny zit jednoduchsie a setrit zdroje,ktore nie su nevycerpatelne ale radsej si zpohodlnit zivot a neskor sa stazovat na ovzdusie, stravu a hladat vinnika, ktory je zodpovedny za vsetko niekde mimo seba samych. Otvarame rezervacie kde ukazujeme ako vyzera priroda, namiesto toho aby sme respektovali prirodu a zili v sulade s nou. Chodime sa pozerat na zvierata do ZOO miesto respektovania ich zvykov a prostredia v ktorom boli po starocia v rovnovahe a kedy nepotrebobali zasah ludi,nakolko sa vsetko vyvazovalo samovolne.

Je to nieco comu nerozumiem, resp rozumiem ale nechapem ako sa mozeme tvarit,ze vsetko je v poriadku ked sa rutime doel svahom a na jeho konci je len velka pripast. Pozerame westerny a obdivujeme Indianov pre ich mudrost a spolunazivanie s prirodou ale najprv sme ich museli skoro vyhubit a zavriet do rezervacii aby sme ich mohli neskor hrdo ukazovat. Zabudli sme na liecivu silu prirody a vrhli sme sa na synteticke lieky aby sme sa o par rokov opat vratili k prirodnym liecivam, ktore nazyvame homeopatika ale v podstate nase babicky a prababicky pouzivali tie iste veci ale nie v peknom baleni za drahe ceny ale vo vrecuskach zavesenych v komore.

Priroda nam poskytovala vsetko co sme potrebovali a neskor sa niekto rozhodol,ze chce mat viac, preotze moze a tym vlastne zacal rozvoj, ktory by som si trufal nazvat scasti upadok, pretoze rozvoj je potrebny a velmi osozny ale v spravnom davkovani a pri spravnom riadeni. Skumame a vymyslame nove veci, pripravky, pomocky,ktore nam mozu zlepsit zivot ale neskor sa najde niekto kto zacne vymylsat ako ich pouzit na negativne ciele, pripadne na nadvladu nad ostatnymi. Nadvaldu nemysim len silu ale napriklad aj dostatok or prebytok, ktore konci pohodlim a kde je hlavnym meradlom uspech a hromadenie a zvacsujuca sa vzdialenost od prirodzenosti.

Hrame sa na silnych a mudrych ale staci hurikan, snezna kalamita, povoden or obycajny den bez slnka a sme pokoreny preste tou prirodou,ktoru povazujeme za nic,za lacny a nekonecny zdroj.

Kazdopadne prajem krasny den vsetkym!

Dnes v nalade  vas Always alias Ivan.

p.s. zdroj inspiracie http://ngm.nationalgeographic.com/ngm/


Len tak z busu autobusu... | stály odkaz

Komentáre

  1. fuuu
    ale si sa rozpisal :) pamatam si ked som bol maly a moj foter si tento casopis od niekial objednaval a vzdy som nim bol fascinovany, teraz ho uz necitam, ale obcas si pozriem tv stanicu National Geographic :)
    publikované: 05.03.2009 17:26:55 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  2. no milý Ivan ty blúdiš po stránkach ako ja, a veru dobre píšeš :-)
    len tak na margo, aby si mi veril, že sa túlam a aby si sa aj pobavil čitni si naše HNonline, vraj Amerika sa rozpadne, povedali Rusi :-)
    http://hnonline.sk/svet/c1-35293740-rusko-usa-sa-do-dvoch-rokov-rozpadnu
    O_ô
    publikované: 05.03.2009 17:27:11 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  3. TP
    obcas mam take stavy ked ma chytit pisanie :-)
    Vidis, to uz som asi tiez foter ;-) ale ja som si to kupoval vzdy aj ked nie pravidelne.
    Pozeraniu zdar! :-)
    publikované: 05.03.2009 17:30:11 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Dere
    Co sa tyka ameriky som podobneho nazoru aj ked mozno to znie divne ale prirovnavam ju k RImskej risi, bola velka, uspesna, a pred kocom to bolo uz len chlieb a hry, pretoze ju pohltila vlastna slava a dolezitost a takl zanikla.
    Uvidime ako na tom budu staty ale myslim,ze urcite sa nieco udeje a mozno ma pravdu dany pan.
    publikované: 05.03.2009 17:32:44 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Joj, Ivanko, nečítaj toľko, budeš moc múdry, a o čom sa potom bude
    taká malá rozprávočka ako ja s tebou baviť?
    Hm, mne sa zas veľmi páči časopis Enigma, neviem, či ho poznáš, ale je tak trochu šľahnutý do ezoteriky a paranormálnych javov, nie moc. Je to tam dosť logicky vysvetľované. A tiež sú tam odkrývané záhady prírody a civilizácie.
    publikované: 05.03.2009 17:32:54 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Ivan aká pekná úvaha,
    chcelo by to viac takto uvažujúcich ľudí, ale mám strach, že pokrok sa zastaviť len tak nedá, myslím si, že kým sa nezničíme celkom dovtedy nám to ako ľudstvu nedojde čo sa deje.. a ten časák je fajný.. :-))
    publikované: 05.03.2009 19:57:32 | autor: zara (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Chlape,si sa rozpísal..dobré čítaníčko do vlaku ;)
    publikované: 05.03.2009 20:00:08 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Rozpravka mila
    hold to uz mas tak mila rozpravka,kedze leprechaun nahana vily a rozpravkam pod sukne hladi,musim si nejako vyplnit cas a citanie ja rad :-)
    Neboj bavit sa stale ja neni som taky, ze nie. Ved si uz najdeme tu spolocnu temu aby sme si rozumeli :-)
    Enigmu nepoznam,resp tu ju nemaju, ale co sa tyka veci medzi zemou a nebom ako to volam ja ... tak o tie sa zaujimam rad a hodne.
    Kazdopadne terazky prajem krasny vecer,dobru noc a sladke sny
    publikované: 05.03.2009 20:56:05 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Zara Dakujem.
    myslim,ze nas zoper je a ked to zacneme hlasnejsie propagovat a hlavne tej nasej mladezi odovzdavat doma a aj inde mame sancu na zachranu. Pokrok je potrebny len si treba vybrat smer toho pokroku... nie k rychlemu zbohatnutiu or easy way ale to co prospeje planete a nasim potomkom.
    Casak je moc fajn a asi jediny kde nekukam na cenu pri kupe ;-)
    Pekny vecer, dobru noc a krasne sny celej rodinke zelam.
    publikované: 05.03.2009 21:01:12 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Teide
    Obcas mam chut na nieco chladene...som rad ak pacilo a sprijemnilo cestu vlakom ;-)
    p.s.este,ze nie je streda uf uf to by si sa k citaniu nedostal :-)
    publikované: 05.03.2009 21:02:50 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  11. tak mi aj dobre padlo,
    že čítaš hodnotné noviny... a nie len plájboja...:-)))
    publikované: 05.03.2009 21:08:22 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  12. velmi aktualne
    pre mna. som sa nad tym zamyslala nedavno. ako to vlastne je, ze zo všetkého robíme pozu, reklamu, konzum, aj z tej prírody, ktorá potrebuje len skromny pristup a rešpekt. jj

    nikam to nespeje
    publikované: 05.03.2009 21:13:03 | autor: maja (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Matahari
    cuduj sa svete ale plajboja som necital od svojich 18-tich ;-) (aj ked obcas tam boli dobre interview okrem ineho) kedy som switchol na hodnotne noviny.
    P.S. to vis na nete to je lepsie jak v plajboji :-)
    publikované: 05.03.2009 21:15:22 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Maja
    vidis nie si sama s uvazovanim.
    Podla mna preto,pretoze sa nahlime niekam ale v tej rychlosti sme aj zabudli kam vlastne!
    Pozy a konzum prevladol okolo a ludia sa neriadia rozumom ale nazormi inych or TV
    publikované: 05.03.2009 21:24:06 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Ahojček always :-)
    Čítame rovnakú literatúru... tiež ma marcové číslo zaujalo (hoci mne sa napríklad to februárové páčilo viac)... a tiež som si všimla to zaujímavé radenie článkov (a plávajúci eko-dom na rieke Hudson asi najviac)...
    Keď budem listovať aprílovým aspoň budem vedieť, že je s kým prehodiť o ňom zopár slov :-)
    publikované: 05.03.2009 21:29:07 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  16. oni sa nahlia
    ja už nie. ja sa sem tam zastavim, porozmyslam a viem, ze do staroby je este casu dost:)
    v behu nestihaju vychutnavat, uz len ked nasadnem na bajk, uz vtedy nestiham
    nie je tolahke, ale da sa o to pokusit, zit pomaly, mat SVOJ čas :)
    publikované: 05.03.2009 21:33:26 | autor: maja (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Zelena Rusalka
    ved ine by som ani od Rusalky milej lesnej ani necakal ;-)
    Februar som nemal :-( veru tak velmo zaujimaveradenie clankov. Myslis sklenik na pestovanie zeleniny nie (ten eco -dom) ?
    Kludne kedy kolvek Rusalka mila, national je moj oblubeny len doteraz som o tom moc nee. To vies potreboval som cas na ine veci dat dokopy.
    Tesim na par slov v Aprili or skor ;-)
    publikované: 05.03.2009 21:36:42 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  18. :-) j Always...
    áno, myslela som ten plávajúci sklenník :-) Také by sa mi celkom páčilo...
    Môžme si tu založiť eko-okienko :-)

    Pekný večer
    publikované: 05.03.2009 21:43:45 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Maja
    aj ja sa zastavujem ovela castejsie aj ked od isteho momentu som velmi velmi spomalil akurat vtedy som este nevedel preco a terazky to uz viem aj ked som na to potreboval este dalsie lekcie a jedna z nich bola tazka,velmi,velmi.
    bike mozem a vychutnavat sa da aj na nom :-) zijem svoj cas a zastavujem sa kazde rano ked ma vtaky budia svojim spevom, ked nastavim svoju tvar slnecnym lucom ked rozpravam so svojim synom.
    Kazdy mame svoj cas urceny, iba nik nevie kolko ho ma a preto ho treba uzivat poriadne, nech mame spomienky krasne.
    publikované: 05.03.2009 21:53:41 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Pohoda Rusalka
    ved sa rozumieme :-) tak vidis a co nam v tom brani ...zohnat stary ponton a konstrukciu nan dat a mame sklenik ale to by najprv chcelo houseboat :-) a vedla vlastny sklenik.
    Mozme nemam problem budeme nim otvarat or pozerat v iny svet ;-)
    Napodobne aj tebe pekny vecer prajem.
    publikované: 05.03.2009 21:56:20 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  21. Always
    tak to sme my... ludia nikdy nepoučiteľní!!! Nikdy nepochopíme, že pánom sveta a vesmiru je vlastne príroda, nie človek.. a ak si vyhubíme, nebudeme mať nič... ak si ochránime, budeme to potom ukazovať generáciam v ZOO, alebo na obrázkoch... ale nikdy sa nepoučíme... že v prírode vládne symbioza, do ktorej by človek nemal "pchať svoje prsty". Zviera zabije len ak je hladné, ale človek zabíja pre krásu, pre peniaze... pre majetkovú nenažratosť. Každá akcia má reakciu... a človeku sa to od prírody vráti (vracia) ... hurikány, povodne, klíma...napadnutie divou zverou...
    Mnohokrát si nadavame , že ľudstvo pácha zverstvá... ale ktoré zviera zabíja človeka pre kožuch, pre vystavenie na stene, pre jeden roh, či labu...masť. Sme bezcitní a to sa nám vráti... tak potom neplačme.
    publikované: 05.03.2009 22:00:27 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  22. Vikina
    veru tak...bezcitnost vladne...ale smutne je,ze nie len voci prirode or zvieratam ale aj ludia voci ludom su bezcitny a to uz je ine cafe! Vsetko sa vrati a je smutne,ze aj ked mame historiu, kniznice teraz net nik sa nechce poucit z minulosti inych narodov, civilizacii or z nasich vlastnych chyb...plakat je lahsie ako sa pozriet pravde do tvare a ludia maju tu skvelu vlastnost,ze radsej poukazuju nainych ako na seba.
    publikované: 05.03.2009 22:11:09 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  23. ahoj Ivan
    teda, riadne dlhý článok od teba :-) skrýva sa v ňom strašne veľa pravdy..v každom jednom odstavci si to presne zhodnotil... nakoniec budeme musieť chodiť dýchať čistý vzduch niekam do špeciálnych miestností, namiesto do hôr, už teraz pijeme vodu z fliaš ..kde to skonči?? ...no ale v každom prípade..pekný víkend a veľa pohybu mimo civilizácie :-)
    publikované: 06.03.2009 10:24:32 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Dnes som aká vyjašená, že sa mi nechce (nedokážem) ani trošku uvažovať... Ď. za pochopenie ;-))
    Ale článok sa mi páčil... poučné ;-)
    publikované: 06.03.2009 10:57:23 | autor: Ketrin (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. Piratka vybozkavana :-)
    no veru az som sa musel krotit aby toho nebolo vac ked sa mi prsty rozbehli po mojej space ship klavesnici :-) Dakujem za kompliment ak to citis,ze je to spravne zhodnotene tak fasa.
    Veru tak to citim,ze kde to skonci ak sa nespamatame...?
    Tento vikend bohuzial budem v zajati civilizacie, nakolko mam skolu Sobotu a Nedelu od 9 do 18 takze pohyb bude buducu Nedelu zase :-) Bol som aj minulu uuuu ;-)
    publikované: 06.03.2009 11:22:01 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  26. Ketrin vyjasena :-)
    tak neuvazuj ale tes sa, pretoze asi mas z coho a to je dobre ;-)
    Ak sa clanok pacil tak som rad a ak bol este aj poucny (aj v case neuvazovania ) tak som este radsej ;-)
    publikované: 06.03.2009 11:23:15 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
  27. Ivánuško :-))))))))
    No, prečítala som ho ešteraz, teraz mal pre mňa asi ten význam, ktorý mal mať :-)...
    Nuž, najesť sa z jedného jedla 2x...to sa mi nestáva :-))

    Pekný zvyšok dňa;-)
    publikované: 09.03.2009 08:35:15 | autor: Ketrin :-) (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. Ketrin
    ak si si nasla cas na druhu navstevu som poteseny a ak si v clanku nasla vyznam a nasytil ta som prijemne poteseny a dakujem.

    Napodobne pekny zvysok dna prajem.
    publikované: 09.03.2009 11:46:28 | autor: Always (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014